Bulking eller ej

Da jeg jævnligt bliver spurgt om min holdning til bulking, har jeg valgt at lave et lille indlæg om mine synspunkter. For overhovedet at kunne diskutere emnet er det nødvendigt at vide, hvad man forstår ved ordet bulking, altså hvordan vi definerer det. Her tror jeg faktisk, at der er vidt forskellige måder at anskue det på, men når jeg taler om bulking, mener jeg indtagelse af væsentligt flere kalorier end ens ligevægts behov, hvor overskuddet ikke nødvendigvis har en fastsat øvre grænse.

Bulking eller ej

Kort fortalt har jeg følgende grunde til IKKE at bulke:

 1. Jeg vil være så lean som muligt hele året.
 2. Unødigt meget fedt på kroppen giver unødigt lange og/eller hårde diæter.
 3. Jeg kender ikke til studier, der viser at bulking fører til nævneværdigt ekstra gain.

Jeg lægger mange timer i fitness centret og selvom en stor del af indsatsen går på at peake, når jeg 1-2 gange om året står på scenen, så er der altså rigtigt mange helt ”almindelige” dage i løbet af året. I mit hovedet betyder det lige så meget at se godt ud på de dage, som det gør på K-dag. Naturligvis har jeg vidt forskellige krav til blandt andet fedt procent, men det udelukker ikke, at jeg godt kan se fit ud – selv midt i off season.

Nu har jeg normalt ikke de store problemer med at smide fedt, når jeg er på diæt, men det betyder absolut ikke, at jeg er fan af at være i kalorieunderskud. Underskud af kalorier medfører tab af muskelmasse og jo hårdere og længere en diæt er jo værre bliver det. Nu skal dette ikke tolkes, som om at muskelmassen rasler af kroppen, for det er normalt ikke tilfældet, men som naturlig fitness atlet/bodybuilder tager det længere tid at opbygge muskler, så derfor giver det i min verden også rigtigt meget mening at passe så godt på dem som muligt.

Som argument for at bulke bliver jeg ofte mødt med at man kan opbygge mere muskel masse ved et større kalorie overskud. Om det er rigtigt skal jeg ikke gøre med til herre over, men jeg er endnu ikke stødt på noget studie, der viser at det kan betale sig, hvis man samtidige tager diæt fasens muskeltab i betragtning også. Regnestykket vi taler om ser således ud:

Muskelmasse start + off season gain = brutto gain – tab under diæt = netto gain

Hvad er så et acceptabelt netto gain?

Dette spørgsmål er efter min mening nok kernen i hvorfor mange mener bulking er den rigtige løsning for dem ud fra betragtningen: større (muskel)masse = større kropstilfredshed. For mig behøver et acceptabelt gain ikke dog slet ikke kunne måles i kg. Det kommer nemlig helt og holdent an på, hvor på kroppen det er, og i hvor høj grad det har forbedret min samlede symmetri. En flot krop er nemlig ikke nødvendigvis en ”stor” krop og da slet ikke hvis ens muskelmasse er pakket godt ind 90% eller mere af året.

Når alt dette er sagt, så er det vigtigt at huske, at der ikke findes kun én rigtig måde at gøre tingene på. Vi skal gøre de ting, der gør os glade og gøre dem på den måde som giver os motivation til at nå vores mål. For uden motivation opnår man aldrig den vedholdenhed, som efter min mening er klart det vigtigste element i opbygningen af drømmekroppen – bulking eller ej.

4 thoughts on “Bulking eller ej

 1. Anders

  Udemærket perspektiv, jeg er dog nysgerrig omkring, hvordan en muskelopbygning så skal foregå ?

  Reply
 2. Nordal Post author

  Hej Anders,
  Kostmæssigt for mig består den største forskel i, at jeg kun ligger moderat i kalorie overskud. Dvs nok til at kunne bygge muskelmasse, men ikke så meget at fedtmassen løber løbsk. Med udgangspunkt i mit ligevægts indtag lægger jeg mig ca 200 kcal over, og så ser jeg hvad der sker og laver løbende de nødvendige justeringer. Jeg kontrollere mine fremskridt ca. en gang om ugen med Parillo 9 punkt caliber metoden til fedtprocent måling.
  Mvh,
  Thomas

  Reply
 3. jacob

  Hey Thomas,

  Fedt indlæg. Jeg kan dog ikke lade vær’ at tænke på, om dine tanker er med udgangspunkt i din aktuelle muskelmasse? 🙂 Eller tænker du det samme ift. begyndere / letøvede, som måske ikke har opbygget en fornuftig masse endnu?

  Reply
  1. Thomas Nordal Rasmussen Post author

   Hej Jacob,
   Som begynder kan det naturligvis være sværere at holde styr på hvor mange kalorier man spiser vs. hvad man har behov for. Men tager man udgangspunkt i en beregning som man eksempelvis kan lave her: http://www.motion-online.dk/sundhed_og_vaegt/sundhed_generelt/beregn_dit_energiforbrug/ vil det i langt de fleste tilfælde være godt nok. Det er jo ikke en eksakt videnskab og regner man lidt forkert, løber det jo heldigvis heller ikke af sporet fra den ene dag til den anden. Så det korte svar er: ja. Jeg vil gøre det samme mht begyndere eller letøvede.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.